top of page

Finnes det ulike sittekomforter å velge mellom?
På de fleste modellene kan du velge hvilken type seteinnmat (seteinnhold) du ønsker i møblene. "FOAM" (kaldskum) er en høyelastisk polyeter som er forholdsvis fast å sitte i,  som beholder sin "kvadratiske form" til enhver tid, og som i liten grad endrer seg som følge av bruken. Kaldskum er det materialet som benyttes mest i møbelindustrien i dag, men er et forholdsvis nytt materiale historisk sett når man snakker om tradisjonsrike Chesterfieldmøbler. Chesterfield sitteputer ble i tidligere tider fylt med gåsedun, hestehår, halm eller lignende. Ulempen bestod i at disse fyllmassene ble "nedsittet" ganske raskt, og brukeren måtte banke opp sitteputene for at de skulle få sin opprinnelige form tilbake. Gåsedun og lignde blir derfor i liten grad brukt i dagens møbler.
I dag kan man i hovedsak velge mellom "KALDSKUM" (som alle møbelprodusenter også benytter) eller "FIBERFILL".
FIBERFILL er en kunstfibertype som beholder gåsedunets mykere komfort, men som i større grad holder fasongen på sitteputene.  Vær imidlertid oppmerksom på at ikke alle modeller kan leveres med fiberfill innmat. 
KONKLUSJON: De som ønsker at sitteputene alltid skal se glatte og "nye" ut, bør velge kaldskum. Mennesker som ønsker en fastere sittekomfort kan med fordel velge kaldskum som seteinnhold i sin sofa.   De som setter mykere seter høyest velger fiberfill og avfinner seg med at sitteputene bærer preg av at sete-innholdet beveger seg og endrer fasong etter bruken. 


Hvordan blir Chesterfields "Antique-huder" produsert?
Først blir den farget i den "riktige" fargen, enten dette skal være TAN, RED, RUST, GREEN, COPPER eller en annen farge.  Deretter blir den overflatelakkert i en ensfarget mørk bruntone. Deretter sendes den til møbel-fabrikken, hvor den så blir trukket, knappet og naglet fast til møbelrammen. Når hele Chesterfielden er ferdig trukket, benytter møbeltapetseren en klut som er fuktet i et spesielt løsningsmiddel, og "gnir av" den øvre brune topplakken igjen, slik at den underliggende fargen kommer til syne. Man oppnår på denne måten en "antique-effekt", hvor man har en mørkere bruntoner i fordypningene og lysere fargetoner på "toppene" i salongen . (på engelsk kalles da også denne huden for "RUB-OFF Leather" av denne grunn) .   Slik oppnår man den fine "antique-effekten" som Cheterfield er så kjent for. Etterhvert som man bruker møblene, forsterkes denne effekten og der hvor slitasjen er størst kommer fargen sterkest frem. Dette gjør at møblene får en helt spesiell pàtina og blir blir finere jo eldre de blir. De færreste selger Chesterfieldsalongen sin og møblene går ofte i arv til neste generasjon. Det er dessuten mulig å bestille nye puter til salongen når de gamle er utslitt, og dermed er det duket for enda  noen år i godstolen.


Hvordan skal jeg vedlkeholde min Chesterfield?

Vi anbefaler "COLOUR-LOCK" til vedlikehold av din Antique RubOff hud, men vær oppmerksom på at ulike hudkvaliteter kan kreve ulike smøremidler.  
Hudmøbler må vedlikeholdes jevnlig for å oppnå maksimal levetid. Standard rub-off Chesterfieldhud må smøres MINIMUM hver høst fordi sol og varme sammen med elektiske panelovner etc. tørker ut huden og gjør den stivere og mindre smidig. Akkurat som en motor trenger olje for å fungere, trenger oksehuden fett for å bli smidig og bevegelig.  Dersom du ikke smører hudmøblene dine, blir den etterhvert så stiv og sprø at den til slutt knekker som en stiv papp.  Det hjelper ikke hvor god hudkvalitet du har kjøpt hvis du ikke  smører den.  

 

Renhold er minst like viktig. Bruk en myk bomullsklut og fukt den med rensevæsken som følger med i pappesken du kan få kjøpt i de fleste møbelforretninger. Rotèr kluten først med klokken ca 15 ganger. Deretter rotèrer du motsatt vei like mange ganger.

Teoretisk sett skal du nå ha fått opp all smuss som har befunnet seg nede i porene. Dersom du føler at huden fremdeles ikke er ren, gjenta prosedyren. Bli ikke fristet til å bruke sterkere vaskemidler som ikke er beregnet for renhold av hud. Dette vil ødelegge huden over tid.
 

Husmidd som du ellers finner i stoffmøbler og nesten overalt ellers i huset, er nesten ikke å finne på en oksehud. Det finnes rett og slett ikke noen steder å gjemme seg for slike microorganismer.  Hudmøbler er dermed faktisk de mest renslige møblene du kan ha i stuen.

En ulakkert hud er naturligis mye mer utsatt for inntrengning av væsker og smuss enn en som er overflatelakkert. Derfor er det viktig at den rengjøres og smøres regelmessig for at man skal opprettholde den beskyttende hinnen som fettet etterlater seg på oksehudens overflater og som virker som et skjold som fanger opp urenheter uten at de trenger inn i selve læret. Fullanelinhud er vanligvis den aller dyreste huden, men trenger altså mer stell for å holde den fin og denne hudtypen er dessuten mer ømfintlig ovenfor sollys.

bottom of page